Header Ads

Dünya Haritası Ne Kadar Doğru Çizilmiş (True Size Map)

Yıllarca duvarlarda, kitaplarda gördüğümüz, bildiğimiz iki boyutlu, kağıt üzerine basılmış Dünya Haritaları, yer ve yön bulmak için kullanışlı olsa da bazı büyük hataları da içinde barındırıyor. Dünyamızın geoit şeklinden ötürü iki boyuta indirgenirken gerçek halinden daha büyük veya küçük görünen kara parçalarımız da var.

16 yüzyıldan kalma bu harita tekniğinin en büyük handikaplarından birisi ekvator ile kutup arasında ebatların doğru oranlanmamış olması yatıyor.

Çin'in ekvatora yakın olduğu için olduğundan küçük. Grönland ise kutba yakın olduğu için olduğundan büyük görünüyor.

True Size Map isimli interaktif harita sayesinde, ülkelerin yüzölçümlerini gerçek boyutlarıyla iki boyutlu haritada ölçeklendirebiliyoruz.

ABD'nin Çin veya Avustralya kadar büyük olduğunu, Şili'yi Avrupa'ya taşıdığımızda Norveç'in en kuzeyinden başlayıp Akdeniz üzerinden Mısır'a uzandığını görebiliyoruz. Veya ABD, Hindistan ve Çin'i birleştirince bi Afrika yapıyor.

Türkiye Avrupanın Kuzeyine gittikçe büyüyor, ekvatora yaklaştırdıkça da küçülüyor.

Aynı şekilde Rusaya haritada ki çizimine göre afrika kıtasından büyük gözükmesine rağmen, Afrika kıtasının üstüne getirildiğinde afrika kıtasının yanında küçük kalıyor.

Bir başka örnekte Grönland adası haritada kuzeyde kaldığı için çizim olarak büyük gözüküyor lakin yine Ekvatöra yaklaştırdıkça gerçek boyutu ortaya çıkıyor.

Test etmek için Link : True Size Map









Hiç yorum yok